Betaalt u teveel box 3 heffing? Kies dan voor box 2

Stort de banktegoeden in de B.V. en bespaar inkomstenbelasting
Wij Nederlanders zijn een spaarzaam volk en vinden het fijn als we een appeltje voor de dorst hebben. En lopen daar het liefst ook niet teveel risico mee. Bij voorkeur wordt dat op een 'veilige' bankrekening gezet. Die heeft maar één nadeel, en dat is dat het tegenwoordig nauwelijks rente opbrengt. Maar één nadeel? Nee, er is ook nog die box 3 heffing.
21 jun 2018 Laatst gewijzigd: 11 aug 2018 Opinie Walt Mossou

Box 3 is nu de ‘pretbox’ voor de overheid

Die box 3 heffing was tot en met 2016 1,2% en vanaf 2017 is er sprake van een gedifferentieerd tarief die met name bij wat hogere vermogens gewoon een hogere heffing betekent (circa 1,38% over vermogen tussen de € 75.000 en € 975.000).

Dus als u vandaag bij de bank een rente krijgt van 0,4%, dan betaalt u daarover (als we even uitgaan van de 1,38% heffing) dus 345% belasting!! Bij de introductie van het 'boxenstelsel' werd box 3 de 'pretbox' genoemd, maar het lijkt er op dat dit een ‘pretbox’ voor de overheid is geworden.

De oplossing: verschuif renteopbrengsten van box 3 naar box 2!

Het is dus tijd om na te denken hoe de inkomstenbelastingheffing kan worden verminderd als de heffing in box 3 hoog, maar de opbrengsten laag zijn. De oplossing is relatief simpel. Particulieren kunnen ervoor zorgen om de inkomsten in box 2 te gaan genieten.

Stort uw banktegoeden in de B.V. en bespaar inkomstenbelasting

De meest eenvoudige oplossing, zeker als er al een B.V. bestaat, is om de banktegoeden en andere liquiditeiten als aandelenkapitaal of agio in de B.V. te storten. In de B.V. wordt namelijk enkel het werkelijke rendement belast (tegen 20% over de eerste € 200.000 in 2018) en er is nog 25% aanmerkelijk belangheffing (tarief 2018) verschuldigd om het geld in privé te krijgen Daarmee levert de B.V. per saldo een belastingheffing van (circa) 40% op. Bij een rente-opbrengst van 0,4% is dit dus bijna 90% minder belastingheffing. Als u dit overweegt zou het handig zijn om dit kort vóór 1 januari te doen, want dat is de meetdatum voor box 3.

Als u meer wilt weten over de wijze waarop er met box 3 'gespeeld' kan worden, kunt u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

Auteur

Mossou_Walt_foto.jpg

Walt Mossou

Lexcore belastingadviseurs
BREDA
Specialisme(n): Fusies en overnames, bedrijfsopvolging, herstructurering, pensioenen, internationaal belastingrecht, echtscheidingen
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2022. Fiscaalconsult is een onderdeel van Opgenoort Holding BV. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Calabi
1
0
1