Belastingdienst zet controlecapaciteit in op sectoren zorg, bouw en hun intermediairs

Schijnzelfstandigheid wordt bestreden door het geven van ‘aanwijzingen’
Alle organisaties in de zorg, bouw en de intermediairs in deze sectoren hebben een verhoogde kans op controle door de Belastingdienst. Dat blijkt uit een Kamerbrief van februari 2020. In dit stadium worden nog ‘aanwijzingen’ gegeven als er onbedoeld toch sprake is van een dienstbetrekking. Strengere handhaving volgt als die ‘aanwijzingen’ niet worden opgevolgd.
17 feb 2020 Laatst gewijzigd: 28 feb 2020 Kennis Willem Veldhuizen

Op 4 februari 2020 heeft de Belastingdienst de Tweede kamer geïnformeerd over de aanpak van de controle op ‘toezicht arbeidsrelaties’. De controle richt zich met name op de vraag of in specifieke situaties  sprake is van ZZP/ondernemerschap of van een dienstbetrekking. De Kamerbrief sectorbenadering toezicht arbeidsrelaties van Staatssecretaris Vijlbrief kunt u hier downloaden.

Belastingdienst gaat nu echt strenger controleren

Met betrekking tot het dossier rondom DBA-schijnzelfstandigheid zit de Belastingdienst inmiddels niet langer stil. De fiscus gaat nu echt streng controleren, waarbij ook intermediairs werkzaam in sectoren zorg en bouw onder de loep worden genomen. De keuze voor zorg en bouw zouden onder meer zijn gebaseerd op de mate waarin de problematiek speelt in die sector.

Met de ‘aanwijzingen’ moet je aan de slag

Blijkt bij een controle dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking, maar is er geen sprake van opzettelijk handelen? Dan handhaaft de Belastingdienst nog niet, maar krijg je 'aanwijzingen'. Je moet dan met de aanwijzingen aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat er een vaste dienstbetrekking komt óf een relatie zzp-opdrachtgever. Opdrachtgevers betalen tot 1-1-2021 wel een boete of naheffing als zij na controle door de Belastingdienst én na een waarschuwing de schijnzelfstandigheid voortzetten. De boete zou dan zelfs 100% kunnen bedragen.

Wij weten wat we kunnen verwachten

De Belastingdienst heeft inmiddels voldoende capaciteit opgebouwd en ervaring opgedaan met nieuwe collega’s om controles op grote schaal te kunnen gaan uitvoeren. In de afgelopen jaren hebben wij een flink aantal loonheffingsonderzoeken begeleid, dus wij weten wat we kunnen verwachten. Het valt zeker niet uit te sluiten dat de controle gericht zal zijn op het toetsen van de aanvaardbaarheid van de aangifte loonheffingen, waarbij alle daarbij behorende onderwerpen (zoals WKR, expats, bijtelling leaseauto’s, etc.) ook de revue zullen passeren.

U kunt echter op support van Taxsample rekenen, zowel in de situatie van controle door de Belastingdienst als bij het voorkomen van een controle door proactief zelf te monitoren. Download de specifieke flyer hierover en/of neem voor vragen vrijblijvend contact met mij op.

Downloads

Gratis direct te downloaden flyer over tax monitoring DBA & WKR

Lees meer over monitoring van uw belastingpositie en fiscale beheersing en hoe Taxsample daar invulling aan geeft.

Auteur

Veldhuizen_Willem_foto1.jpg

Willem Veldhuizen

Taxsample BV
Amstelveen
Specialisme(n): Tax data science en statistical audits
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2021. Fiscaalconsult is een onderdeel van Opgenoort Holding BV. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Calabi
1
0
1