Inbreng in de BV na 29 februari 2020? Toch NOW-subsidie!

Teken tijdig bezwaar aan tegen weigering NOW
Omzetting van een onderneming in een BV na 29 februari 2020 levert problemen op bij de bepaling van de hoogte van de NOW-subsidie. Met name de bepaling van het salaris en de omzetdaling roept vragen op. Bij het UWV is een beleidswijziging doorgevoerd en wordt toch NOW gegeven als verandering van het juridisch jasje van de onderneming het enige beletsel is.
13 jul 2020 Laatst gewijzigd: 14 aug 2020 Kennis Frits Algie

Eén van de grote struikelblokken tot nu toe met betrekking tot de NOW is de inbreng van de onderneming in de BV. Is dat toevallig na 29 februari 2020 gebeurd, dan is er een probleem. En laat dat nou precies opgaan voor al die eenmanszaken die fiscaal met terugwerkende kracht per 1 januari 2019 geruisloos zijn omgegaan. Vele van die BV's zijn in maart 2020 opgericht. En dan loop je even tegen een paar probleempjes aan bij de aanvraag van de NOW subsidie. Stap één is er salaris uitbetaald in januari 2020? Dankzij de seizoensregeling mag je ook naar de maand maart 2020 kijken. Maar stel dat er in maart 2020 salaris uitbetaald is door de BV, dan ben je er nog niet. Want vervolgens moeten we kijken naar de omzetdaling. Omzetdaling? Er wordt net omzet gemaakt in de BV. Er is nog geen omzet verleden in 2019. En ook niet in 2020 voor 29 februari 2020. Er is dus een probleem voor NOW 1.0 en in het verlengde daarvan ook met NOW 2.0. Want in NOW 2.0 gaat het (ook) om het salaris maart 2020 en de omzet 2019.

Via een collega hoorde ik dat het UWV toch door de bocht gegaan is. Tenminste in een situatie waarbij pas in april werd verloond in de BV. en er uiteraard geen omzet 2019 was in de BV. Desondanks is toch NOW 1.0 toegekend. Dus zullen ze denk ik ook NOW 2.0 kunnen krijgen. In de uitspraak op het bezwaar tegen de afwijzing is uitgebreid beschreven hoe de situatie is. En is er subsidie verstrekt. En dus zal die cliënt een beroep kunnen doen op opgewekt vertrouwen, mocht het UWV bij de definitieve vaststelling toch weer een andere koers varen.

Enfin, ik heb dus gebeld met het UWV. Eerst sprak ik iemand die duidelijk in de eerste lijn zat en voor wie dit een brug te ver was. Maar ik zou worden teruggebeld. En ja hoor, de volgende dag werd ik gebeld door het UWV. Er was inderdaad een beleidswijziging. In mijn woorden: als alleen het juridische jasje van de onderneming wijzigt, dan zal na bezwaar tegen afwijzing een aparte afdeling van het UWV er naar kijken. Ik kreeg niet echt richtlijnen los. Ik vermoed dat als in de geest van de regeling het terecht is dat er NOW wordt gegeven, het UWV dat ook doet als een eventuele verandering van de rechtspersoon het enige beletsel is.

Kent u ondernemers die na 29 februari 2020 van juridisch jasje zijn verwisseld en daardoor NOW-subsidie dreigen mis te lopen? Teken dan tijdig bezwaar aan bij het UWV, want de kans dat die wordt ingewilligd is groot.

Neem bij vragen gerust vrijblijvend contact met mij op.

Auteur

Algie_Frits_foto.jpg

Frits Algie

Algoet Belastingadvies
Haarlem
Specialisme(n): DGA-problematiek, beleggingsstructuren, vennootschapsbelasting, loonheffingen, erf- en schenkbelasting
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2022. Fiscaalconsult is een onderdeel van Opgenoort Holding BV. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Calabi
1
0
1