Belastingdienst kent nog meer ´zwarte lijsten´ en gaat belastingplichtigen hierover informeren

Recent heeft de staatssecretaris van Financiën bekendgemaakt dat de Belastingdienst beschikt over nog zo’n 200 zwarte lijsten waarop belastingplichtigen als mogelijke fraudeurs zijn bestempeld. De Toeslagenaffaire heeft geleerd wat de impact hiervan kan zijn. Niet alleen voor de fiscaliteit maar voor de hele financiële huishouding van een getroffen persoon.
11 mrt 2021 Laatst gewijzigd: 20 jan 2022 Kennis mr. Nienke ten Donkelaar

Compensatie zwarte lijst

In diverse nieuwsberichten (https://nos.nl/artikel/2366267-iedereen-op-zwarte-lijst-belastingdienst-krijgt-brief.html ) in de media is te lezen dat de Belastingdienst iedereen die op een geheime ‘zwarte lijst‘ heeft gestaan, de komende maanden gaat informeren. Het kan om zo´n 300.000 tot 500.000 personen gaan. Dat zijn grote aantallen. Al deze mensen hebben mogelijk aanspraak op compensatie.

Actie ondernemen

Mogelijk ontvangt u ook een brief. Mocht u hulp nodig hebben bij het bepalen van de implicaties van de brief en het instellen van acties richting de Belastingdienst en de overheid, neemt u dan contact met mij op.

Vermoeden dat u op de zwarte lijst staat?

Op voorhand is nooit met zekerheid te zeggen dat u op een zwarte lijst staat of heeft gestaan. Maar loopt het contact met de fiscus stroef? Wordt tijdens een boekenonderzoek stevig ingezet? Of worden tijdens een bespreking met de inspecteur de hakken in het zand gezet? Zonder aanleiding, zou het kunnen dat u op enige lijst voorkomt. Heeft u het vermoeden op een zwarte lijst te hebben gestaan of nog steeds staat, maar (nog) geen brief ontvangen, dan kunt u daarover navraag doen. Dat kan op grond van de zogenoemde Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Ik help u in bovenstaande situaties graag verder.

In samenspraak met mr. M. van Leeuwen van FT Advocaten tot stand gekomen

Auteur

Donkelaar_ten_Nienke_foto.MC.1.jpg

mr. Nienke ten Donkelaar

FT-advocaten
Nijmegen
Specialisme(n): Formeel belastingrecht, fiscale procedures, fiscaal boete- en strafrecht, inkeerregeling, Wwft
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2022. Fiscaalconsult is een onderdeel van Opgenoort Holding BV. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Calabi
1
0
1