Fiscale cursus impact huwelijksgoederenregime bij schenken, scheiden en overlijden

door Kirsten Kievit LL.M / 3 PE-punten / Wassenaar
Vaak liggen ze ergens onderin de la: de huwelijksvoorwaarden. En het zou zo maar kunnen dat in diezelfde la de testamenten liggen die geruime tijd geleden zijn opgesteld. Keer op keer blijkt uit jurisprudentie dat we weinig tot niets meer doen met die documenten nadat ze eenmaal zijn opgesteld. En toch hebben de huwelijksvoorwaarden, of juist het ontbreken daarvan, grote impact op schenken, scheiden en overlijden. De cursus laat aan de hand van praktijkvoorbeelden zien wat de gevolgen en mogelijkheden zijn van het gekozen huwelijksgoederenregime bij schenken, scheiden en overlijden.
U kunt zich niet meer inschrijven voor deze cursus.

Wanneer is de wijziging van dat huwelijksgoederenregime een schenking? En heeft het gekozen huwelijksgoederenregime ook de gewenste uitkomst na overlijden? Belangrijk is ook de combinatie van huwelijksvoorwaarden en testamenten. De huwelijksvoorwaarden draaien in principe om bescherming van het vermogen van de echtgenoten. Het testament is vaak gericht op bescherming van de positie van de langstlevende. Maar wat nu als je juist de rechten van de kinderen wil veiligstellen?  En natuurlijk mag in dit plaatje de vervroegde aflossing van de overbedelingsschuld niet ontbreken. Is dat nu wel of niet een schenking? En is aflossing slim uit oogpunt van toekomstige besparing van de WLZ-bijdrage bij opname in een verzorgingshuis?

Een aantal scenario’s wordt (rekenkundig) uitgewerkt, zodat u na de cursus hiermee gericht aan de slag kunt.

Deze cursus wordt u aangeboden door Lex Cura en Fiscaalconsult.

In de Overige Fiscale Maatregelen 2018 was een wetsvoorstel opgenomen waarbij wijzigingen in het huwelijksgoederenregime niet als schenking werden aangemerkt als de minstvermogende echtgenoot maar niet tot meer dan 50% van het aanwezige vermogen gerechtigd werd. Dit wetsvoorstel had als doel om in de praktijk meer duidelijkheid te verstrekken, maar leidde ook tot ongewenste belastingheffing. Het voorstel werd uiteindelijk geschrapt, dus het blijft in de praktijk zoeken naar waar de grenzen liggen.

De onderwerpen van de cursus

De cursus is vooral geschikt voor belastingadviseurs, maar ook accountants, notarissen en advocaten zijn welkom. Aan de orde komt:

  • De beperkte gemeenschap van goederen met één goed, bijvoorbeeld de woning
  • De ongelijke delen in een gemeenschap: wat is het doel daarvan?
  • Wijzigen huwelijksgoederenregime in zicht echtscheiding of overlijden: wat zijn de (on)mogelijkheden?
  • Finaal verrekenbeding op verzoek: hoe pakt dat uit bij overlijden?
  • Koude uitsluiting, dan ook uitsluiting als erfgenaam?
  • Aflossing overbedelingsschuld en besparing van toekomstige WLZ-bijdrage: pas op voor belaste schenking.

Tijd / plaats

28 oktober 2021 van 16.00 tot 19:30 uur in het Van der Valk Hotel, Wassenaar (Zijdeweg 54). Inloop vanaf 15.30 uur. In de pauze worden broodjes en soep geserveerd. Na afloop is er gelegenheid samen een drankje te nuttigen.

PE-punten /certificaat

3 PE-punten / PE-uren

Na afloop van de training ontvangt u voor de deelname ten behoeve van de PE-punten een bewijs van deelname (o.a. relevant voor NBA, NOB en NOAB). Als u lid bent van het RB dan krijgt u na deelname aan de cursus door ons automatisch PE-punten toegewezen via het PE-onlinesysteem waar wij als geaccrediteerd opleidingsinstituut gebruik van maken.

Investering

€ 210 excl. BTW. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met bijbehorende factuur. Na betaling daarvan is de aanmelding definitief.

Nog vragen?

Hebt u nog vragen? Neem dan gerust contact op met Fiscaalconsult.

Datum 28 oktober 2021 16:00 uur
Aanvang Van 16.00 tot 19.30 uur. Inloop vanaf 15.30 uur
Locatie

Van der Valk Hotel Wassenaar, Zijdeweg 54, 2245 BZ Wassenaar

Inbegrepen

In de pauze worden broodjes en soep geserveerd. Na afloop is er gelegenheid samen een drankje te nuttigen.

Betaling

Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met bijbehorende factuur. Na betaling daarvan is de aanmelding definitief.

Accreditatie

Na afloop van de training ontvangt u voor de deelname ten behoeve van de PE-punten een bewijs van deelname (o.a. relevant voor NBA, NOB en NOAB). Als u lid bent van het RB dan krijgt u na deelname aan de cursus door ons automatisch PE-punten toegewezen via het PE-onlinesysteem waar wij als geaccrediteerd opleidingsinstituut gebruik van maken.

De cursus wordt gegeven door specialisten die zijn verbonden aan Fiscaalconsult.
Kievit_Kirsten_foto.png

Kirsten Kievit LL.M

Lex Cura
's-Gravenhage
Specialisme(n): Echtscheiding, erfrecht en huwelijksvermogensrecht, bedrijfsopvolging, inkomstenbelasting, overdrachtsbelasting, schenk- en erfbelasting
Profiel

Lees meer van deze auteur ...

Het vervalbeding in de huwelijksvoorwaarden; werkt het wel of werkt het niet?

11 okt 2021 In huwelijksvoorwaarden worden her en der vervalbedingen opgenomen. Is het niet bij de bijdrage in de huishoudpot dan toch in ieder geval bij het periodieke verrekenbeding. Een beroep doen op een vervalbeding wordt niet altijd als (on)redelijk ervaren. Vaak is het afhankelijk van de omstandigheden waaronder dat beroep wordt gedaan. Belangrijk is dan ook waar het vervalbeding precies op ziet.

Locatie

Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2022. Fiscaalconsult is een onderdeel van Opgenoort Holding BV. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Calabi
1
0
1