BTW en internationaal personenvervoer

BTW-verplichtingen in meerdere landen
Een ondernemer die het internationaal vervoer van personen verzorgt per zeeschip, vliegtuig, bus, taxi of binnenschip, zal daarbij zijn diensten feitelijk in verschillende landen uitvoeren. Het gevolg is dat de ondernemer in meerdere landen BTW-aangifte zal moeten doen. Het bijhouden van een nauwkeurige kilometeradministratie is een ‘must’.
24 aug 2017 Laatst gewijzigd: 24 aug 2017 Kennis mr. Carola van Vilsteren

Waar is de plaats van dienst?

Voor de BTW is van belang waar de plaats van dienst is, omdat in dat land de BTW is verschuldigd. De plaats van dienst bij het vervoer van personen is de plaats waar het vervoer feitelijk plaatsvindt. Dit geldt zowel voor de situatie waarin de afnemer over een BTW-nummer beschikt als de situatie waarin de afnemer geen BTW-nummer heeft, omdat hij bijvoorbeeld een particulier is. Het vervoer is daarbij belast in ieder EU-land, in de verhouding van de afgelegde afstanden.

Voorbeeld-berekening

Een ondernemer vervoert personen van Duitsland naar Amsterdam. De totale reisafstand bedraagt 250 kilometers. De afstand die in Duitsland tot de Nederlandse grens wordt afgelegd is 100 kilometer, en vervolgens wordt er in Nederland nog 150 kilometer gereden. De reiziger betaalt € 100 voor de reis. Omdat 2/5 deel van de kilometers in Duitsland worden afgelegd, en 3/5 van de kilometers in Nederland worden afgelegd, is € 40 belast in Duitsland met Duitse BTW en € 60 belast in Nederland met Nederlandse BTW.

Welk BTW-tarief geldt?

In Nederland gelden verlaagde BTW-tarieven voor het vervoer van personen. Zo is internationaal personenvervoer per zeeschip of vliegtuig in Nederland belast met het 0%-tarief. Het vervoer van personen per trein, bus, taxi, binnenschip en dergelijke vervoermiddelen is in Nederland belast met 6% BTW. Voor wat betreft de Nederlandse BTW die de ondernemer in Nederland in rekening krijgt gebracht, kan deze BTW worden teruggevraagd via de Nederlandse BTW aangifte.

BTW-registratie in meerdere landen verplicht!

De ondernemer die het internationale vervoer van personen verzorgt moet een nauwkeurige administratie bijhouden. Duidelijk moet blijken hoeveel kilometers per land zijn afgelegd, omdat in dat betreffende land BTW verschuldigd is. Er hoeft geen verschil te worden gemaakt tussen particuliere afnemers en afnemers met een BTW-nummer, omdat de BTW-gevolgen voor de dienstverrichter in beide gevallen gelijk zijn. Dit heeft tot gevolg dat de ondernemer zich in meerdere landen moet registreren voor de BTW en in die landen BTW-aangifte zal moeten doen.

Auteur

Vilsteren_van_Carola_foto.nieuw.jpg

mr. Carola van Vilsteren

Van Vilsteren BTW advies
Renkum
Specialisme(n): BTW
Profiel
Neem contact op voor een gratis consult
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2021. Fiscaalconsult is een onderdeel van Opgenoort Holding BV. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Calabi
1
0
1