Autobelastingen

Claim de milieu-investeringsaftrek bij aanschaf (elektrische) auto!

11 nov 2021 Kennis Nu allerlei subsidiepotjes voor auto's zo langzamerhand leegraken, is het goed om te weten dat er op dit moment nog voldoende budget is voor de zogenoemde milieu-investeringsaftrek, de MIA. Om gebruik te kunnen maken van het budget over 2021 moet je je auto wel tijdig aanmelden. Ook voor de MIA geldt op = op. We zetten in dit artikel de belastingvoordelen die je met de MIA kunt scoren voor je op een rij.
Verder lezen...

Auto, Prinsjesdag & de belastingplannen voor 2022

11 nov 2021 Kennis Kijk jij er ook altijd zo naar uit? Prinsjesdag? Wat zou er volgend jaar weer gebeuren in autobelastingland? Hieronder zetten wij de wijzigingen voor je op een rij. Maar let op: de Tweede en Eerste Kamer moeten hier nog over beslissen, dus de uiteindelijke uitkomst kan anders zijn.
Verder lezen...

Weinig privacy bij de motorrijtuigenbelasting

11 nov 2021 Jurisprudentie Je ziet ze vast wel eens hangen, die camera's boven de snelwegen. Houd er rekening mee dat ze niet alleen jouw snelheid in de gaten houden, maar dat ze je ook kunnen fotograferen om je te kunnen controleren op het gebied van de autobelastingen. “Maar dat mag de Belastingdienst toch helemaal niet?” Hoor ik je zeggen. Ja, het klopt inderdaad dat de rechter een paar jaar geleden heeft gezegd dat de Belastingdienst deze zogenoemde ANPR (automatische nummerplaat herkenning) - beelden niet mag gebruiken om te controleren of iemand niet stiekem privé rijdt met zijn auto van de zaak. Maar de motorrijtuigenbelasting is een heel ander verhaal.
Verder lezen...

Autodelen, hoe werkt dat en hoe pakt dat fiscaal uit?

11 nov 2021 Kennis Autodelen komt steeds meer in het nieuws en wordt populairder. Wat is dat eigenlijk precies? En wat zijn de fiscale consequenties? In dit artikel gaat we daar wat nader op in. Waar moet je bijvoorbeeld op letten wanneer je jouw eigen auto met anderen deelt? Wat zijn de aandachtspunten wanneer je een auto deelt via de zaak?
Verder lezen...
door mr. Heleen Elbert / 3½ PE-punten / Heerde (GLD)
Aanmelden

Aanpassing BPM-regels in Belastingplan

9 okt 2020 Kennis Is er nog wat leuks te melden over autobelastingen? Nou ja, dat hangt er eigenlijk vanaf wie of wat u bent. Werkt u in de autobranche? Dan staat er wel degelijk wat revolutionairs in het Belastingplan: het heffingsmoment van de BPM wordt namelijk vervroegd van de datum van registratie van de auto naar het moment van inschrijving van de auto bij het RDW.
Verder lezen...

Hoge Raad staat beroep op overgangsregeling BPM toe

8 mei 2020 Jurisprudentie Voor de berekening van de BPM op een ingevoerde gebruikte auto moet ook rekening worden gehouden met het effect van de overgangsregeling voor tariefswijzigingen. Een arrest van de Hoge Raad begin mei 2020 daarover maakt een eind aan een al jarenlang slepende discussie.
Verder lezen...

BTW privé gebruik auto in laatste BTW aangifte 2019

17 jan 2020 Kennis In de laatste BTW aangifte van het jaar 2019 moet het BTW privé gebruik auto aangegeven worden bij vraag 1d. De BTW over een normale eigen bijdrage moet in de periodieke BTW aangifte worden aangegeven bij vraag 1a; de verschuldigde BTW bedraagt dan 21/121e van de eigen bijdrage en er moet dan geen BTW privé gebruik aangegeven worden.
Verder lezen...

Milieu-investeringsaftrek voor je nieuwe elektrische auto in 2020

9 jan 2020 Kennis Ook in 2020 is het mogelijk om milieu-investeringsaftrek te krijgen op je nieuwe volledig elektrische auto of waterstofauto. Dat blijkt uit de jaarlijkse milieulijst van RVO. De belangrijkste regelingen voor duurzame mobiliteit uit die lijst hebben wij hieronder samengevat.
Verder lezen...

Prinsjesdag 2019: de plannen voor de automobilist

21 sep 2019 Kennis Prinsjesdag is geweest. Tijd voor een overzicht van de belangrijkste autobelastingvoorstellen uit de wetsvoorstellen van het Belastingplan 2020 …
Verder lezen...

Vooruitblik Prinsjesdag 2019: wat verandert er voor de auto en de fiets?

10 sep 2019 Kennis Over een week is het zover: Op Prinsjesdag presenteert het Kabinet de beleidsvoornemens en belastingmaatregelen voor 2020. We blikken alvast vooruit.
Verder lezen...

Mooie auto, nieuw?

1 jul 2019 Jurisprudentie Als trotse eigenaar zegt u waarschijnlijk graag volmondig ‘ja’ in antwoord op deze vraag. Zou u dit antwoord ook nog zo graag geven als ik u vertel dat het u een paar duizend euro kan kosten?
Verder lezen...

De bijtelling privégebruik auto anno 2019 in de loonheffingen

12 apr 2019 Kennis Het bepalen van de juiste bijtelling wegens privégebruik is niet altijd eenvoudig. En hoeverre loopt u als werkgever fiscaal risico bij een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik’ en bij een contractueel verbod tot privégebruik?
Verder lezen...

Bijtellingskorting op de gebruikte elektrische auto

1 apr 2019 Kennis Nu het aantal te koop aangeboden occasions van elektrische auto’s toeneemt, neemt ook het belang toe van de vraag hoe de bijtelling op zo’n auto berekend moet worden, zeker bij een catalogusprijs boven de € 50.000. Geldt per saldo een bijtelling van 4% of van 7% over de catalogusprijs?
Verder lezen...

Toch het lagere BPM-tarief van het vorige jaar toepassen op invoerauto?

12 nov 2018 Kennis De invoer van een auto uit het buitenland kan voor de heffing van de BPM in Nederland een veelheid aan vragen oproepen. Eén van meest interessante vragen op dit moment is: Kun je ook op een nieuwe auto nog het lagere tarief van een eerder jaar toepassen?
Verder lezen...

Golfafspraken waren slechts deels zakelijk, dus ook de gereden kilometers van en naar de golfclub

29 okt 2018 Jurisprudentie Het Hof Den Bosch oordeelde medio 2018 dat golfen met zakelijke relaties toch deels privé kan zijn. Hoewel de uitspraak is gedaan met betrekking tot de kilometerregistratie van de leaseauto, is het de vraag of dit verdere gevolgen heeft. Zijn maaltijden met relaties nu ook minder snel als zakelijk aan te merken?
Verder lezen...

Wat wijzigt er in de autobelastingen per 2019?

19 sep 2018 Kennis Op Prinsjesdag zijn diverse wijzigingen in de autobelastingen aangekondigd. Daarnaast worden we in het voorjaar van 2019 zeer waarschijnlijk verblijd met de Autobrief 3: een uitgebreid wetsvoorstel waarin de koers van de autobelastingen in de jaren na 2020 wordt aangekondigd. Toekomstmuziek dus. Maar dat wil niet zeggen dat we u nu nog niet kunnen vertellen wat er - bijna zeker - wijzigt per 1 januari aanstaande. Hierbij een kort overzicht van de highlights.
Verder lezen...

Fiscus wijst gemotiveerde bezwaren btw-correctie privégebruik allemaal af

26 jun 2018 Jurisprudentie De heffing van btw over het privégebruik van een auto van de zaak is per 1 juli 2011 ingrijpend gewijzigd. Dit heeft geleid tot een enorme hoeveelheid bezwaarschriften. Daarom is destijds in overleg met advieskantoren en koepelorganisaties een vereenvoudigde wijze van indienen met de belastingdienst overeengekomen. De belastingdienst heeft aangegeven dat er over de belastingjaren 2011 tot en met 2016 maar liefst twee miljoen bezwaarschriften zijn ontvangen die betrekking hebben op deze materie. De staatssecretaris heeft deze bezwaren in maart 2017 daarom aangewezen als een zogenoemd collectief massaal bezwaar. Slechts 1874 belanghebbenden hebben van de mogelijkheid gebruik gemaakt om het bezwaar nader te motiveren, maar in mei 2018 is bekend gemaakt dat die allemaal zijn afgewezen. Welke rechtsmogelijkheden zijn er dan nog?
Verder lezen...

Alle begin heeft een einde: btw en privégebruik auto

23 mei 2018 Jurisprudentie Op 21 april 2018 heeft de Hoge Raad vier uitspraken gedaan over btw en privégebruik auto. Veel belastingplichtigen hebben hierna het bezwaar ingetrokken, omdat zij geen kansen meer zagen. Voor sommigen heeft het echter wel degelijk zin om het bezwaar nader te motiveren en zo nodig in beroep te gaan.
Verder lezen...

BTW privégebruik auto in de laatste BTW-aangifte 2017

15 jan 2018 Kennis Bij privégebruik van een auto van de werkgever of de ondernemer dient er in de laatste BTW-aangifte van het jaar een BTW correctie toegepast te worden. Het berekenen van die BTW correctie kan een ingewikkelde zaak zijn, vandaar dat wij daarvoor schema’s hebben opgesteld. Soms is het voordeliger om bij de berekening van de correctie uit te gaan van de gereden privékilometers in plaats van het forfaitaire percentage. Let op dat u niet teveel BTW aftrek corrigeert!
Verder lezen...
Getoond 1 tot 20 van 21. Er zijn meer pagina's.
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2022. Fiscaalconsult is een onderdeel van Opgenoort Holding BV. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Calabi
1
0
1