Bedrijfsopvolging

Overdracht familiebedrijf: makkelijker met de bedrijfsopvolgingsregeling

13 jun 2022 Kennis Een bedrijfsoverdracht is nooit eenvoudig, ook niet bij familiebedrijven. Juridische gevolgen, financiële gevolgen en niet te vergeten emotionele gevolgen. De wetgever heeft in ieder geval bij het financiële traject willen helpen door tegemoetkomingen op te nemen in de fiscale wetgeving: de bedrijfsopvolgingsregelingen. Uitstel van bijvoorbeeld inkomstenbelasting en schenkbelasting kan een belangrijk verschil maken in de haalbaarheid van de overdracht. Maar als dat de enige drijfveer is, kan het ook verkeerd uitpakken.
Verder lezen...

Bedrijfsopvolgingsregeling toepassen door schenken aandelen werk-BV?

10 mrt 2022 Kennis Bij een bedrijfsopvolging is het doel vaak dat de onderneming wordt overgedragen aan de volgende generatie. Als er sprake is van een holdingstructuur, dan bezit de holding de aandelen in de werkmaatschappij, ofwel de werk-BV. In deze werk-BV bevindt zich de onderneming. Via een verkoop, een schenking of een combinatie van beide kunnen de aandelen in de werk-BV bij de volgende generatie terecht komen.
Verder lezen...

Bij niet voortzetten van geërfde onderneming kan voorwaardelijke vrijstelling erfbelasting worden ingetrokken

9 dec 2021 Kennis We leven in een moeilijke tijd. De corona pandemie beïnvloedt ons leven. Ondernemers hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Maar het kan nog erger worden als u een onderneming hebt geërfd waarvoor u in de afgelopen vijf jaar de voorwaardelijke vrijstelling van erfbelasting hebt gebruikt en u nu genoodzaakt bent om te stoppen met uw onderneming. Dat heeft gevolgen voor de voorwaardelijk verkregen vrijstelling erfbelasting die u eerder hebt genoten. Deze vrijstelling wordt teruggedraaid. Hoe zit dat nu?
Verder lezen...

Exploitatie onroerende zaken vormt geen materiële onderneming, aldus Hoge Raad in navolging van het Hof

20 sep 2021 Jurisprudentie Voor diverse faciliteiten in de inkomsten-, vennootschaps- en de schenk- en erfbelasting is het relevant om te bepalen of de exploitatie van onroerende zaken een materiële onderneming vormt. Dit is aan de orde bij geruisloze inbreng, bij een geruisloze terugkeer vanuit de BV en voor de vraag of de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kan worden toegepast. Alleen bij een materiële onderneming kan er geruisloos worden doorgeschoven en gebruik worden gemaakt van de BOR. De Hoge Raad oordeelde in de arresten van medio september 2021 in navolging op de uitspraken van het Gerechtshof dat de verhuur van 1.100 garageboxen en 57 bedrijfsruimten geen materiële onderneming vormt, ondanks dat de aandeelhouders en hun twee dochters 10 tot 30 uur per week in loondienst zijn bij de betreffende BV. De geruisloze terugkeerfaciliteit naar de inkomstenbelasting en de BOR konden niet worden toepast, dus de verzoeken daartoe werden terecht afgewezen.
Verder lezen...
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2022. Fiscaalconsult is een onderdeel van Opgenoort Holding BV. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Calabi
1
0
1