Internationaal

Het is vroeg kerst dit jaar: Belastingdienst neemt dubbele btw-heffing weg

19 apr 2022 Kennis Geen kritisch geluid deze keer over de Belastingdienst. Met plezier delen wij twee bijzonder positieve ervaringen met de Belastingdienst. Een tweetal ondernemers werden voor dezelfde leveringen, zowel in Nederland als in een ander EU-land, met btw-heffing geconfronteerd. En jawel, we vonden de Belastingdienst in Nederland in beide zaken bereid deze dubbele heffing geheel weg te nemen! Daarom nemen we graag onze kerstmuts af voor de Belastingdienst. Hulde!
Verder lezen...

Erkenning van bv door Portugal niet van belang voor fiscale woonplaats, aldus A-G

12 apr 2022 Jurisprudentie Fiscale woonplaatsdiscussies belanden regelmatig bij de fiscale rechter. In februari 2022 heeft A-G Wattel een conclusie geschreven in een zaak waarbij de fiscale woonplaats van een bv onderwerp van geschil vormde.
Verder lezen...

Het nieuwe belastingverdrag met Zwitserland: de Nederlandse belastingaangifte voor inwoners van Zwitserland

22 mrt 2022 Kennis Vanaf 1 januari 2021 geldt een nieuw belastingverdrag met Zwitserland. Een van de veranderingen is de toewijzing van het belasten van pensioenen: pensioenen worden vanaf 2021 in het land van waaruit zij afkomstig zijn belast. Betekent dit dat een inwoner van Zwitserland die een Nederlands pensioen ontvangt hierover in Nederland aangifte moet doen? U leest het hier.
Verder lezen...

Een houdstervennootschap an sich is geen misbruik

3 dec 2021 Opinie Er is veel veranderd in het fiscale. Een grote verandering is dat misbruikbestrijding het nieuwe zwart is. Maar misbruik is in feite een ongrijpbaar begrip; ik ken geen goed onderbouwde algemene definitie. Het is zo’n soort begrip waarvan velen vinden dat het geen uitleg behoeft, omdat iedereen wel zou weten wat het inhoudt. Dat is een gevaarlijk uitgangspunt, zoals bijvoorbeeld in het toeslagenschandaal is gebleken.
Verder lezen...

Cross-border employment: Avoid double taxation!

8 okt 2021 Kennis The majority of the people, especially in the Netherlands, get an income as an employee, where taxes have been taken care of on the payroll of the employer. But what if you get income from a foreign employer or you sometimes work abroad for your Dutch employer? In this article, Taxsight will describe some scenarios which could apply to Dutch residents.
Verder lezen...

Fiscale actualiteiten op gebied grensoverschrijdende internationale arbeid

4 okt 2021 Jurisprudentie Het zal de lezer niet zijn ontgaan dat er de laatste jaren op het gebied van het internationale belastingrecht veel is veranderd. Een aantal ontwikkelingen en wijzigingen zijn het resultaat van het BEPS project. Zo is het verder bestrijden van belastingontwijking ook een kernthema van het Nederlandse fiscale verdragsbeleid 2020.
Verder lezen...

Dienstverlening hoofdhuis aan vaste inrichting toch btw-belast

7 mei 2021 Jurisprudentie Het Hof van Justitie EU (hierna: HvJ EU) heeft recentelijke een bijzondere uitspraak gedaan over de btw-behandeling van diensten die worden verricht door het hoofdhuis aan een vaste inrichting. Het HvJ EU heeft namelijk geoordeeld diensten die worden verricht aan de vaste inrichting door het hoofdhuis, die onderdeel uitmaakt van een fiscale eenheid, belastbaar zijn voor de btw.
Verder lezen...

Nieuw belastingverdrag Ierland - Nederland: vanaf 1 januari 2021 verandert het heffingsrecht over pensioenen en lijfrenten!

1 feb 2021 Kennis Woont u in Nederland en ontvangt u pensioen uit Ierland? Of woont u in Ierland en ontvangt u pensioen uit Nederland? Let op: het belastingverdrag tussen Nederland en Ierland is op dit punt ingrijpend gewijzigd. Wat zijn de gevolgen voor de belastingheffing over uw (afkoopsom van) pensioen-, lijfrente- en sociale zekerheidsuitkeringen?
Verder lezen...

Wijziging van het belastingverdrag Zwitserland-Nederland

11 jan 2021 Kennis Op 12 juni 2019 is in Den Haag het wijzigingsprotocol bij het belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland ondertekend. Met dit wijzigingsprotocol wordt het belastingverdrag in lijn gebracht met de antimisbruik-afspraken die onder het BEPS-project (Base Erosion and Profit Shifting) gemaakt zijn. Het BEPS-project is een project van de OESO, welke een aantal actiepunten bevat ter bestrijding van belastingontwijking door middel van grondslaguitholling en winstverschuiving. Met name de wijzigingen in het heffingsrecht over pensioenen en lijfrenten zijn opvallend.
Verder lezen...

Onbedoelde bijwerkingen van Corona vanwege gedwongen thuis werken door grensoverschrijdende werknemers

8 dec 2020 Kennis Over de grens werken in tijden van corona? Opgelet! Door gedwongen thuis te werken in plaats van op uw gewone werkplek kan bij het wonen in het ene land en het werken in het andere land grote en soms onvoorziene gevolgen voor u hebben! Dit artikel is geschreven vanuit Nederlands fiscaal perspectief.
Verder lezen...

Wat betekent de belastingverzwaring die Joe Biden heeft aangekondigd?

7 dec 2020 Kennis Vele Amerikanen in het buitenland staan te juichen: Joe Biden, de nieuwe president van Amerika, heeft eindelijk aandacht voor de wereld en het milieu. Betere internationale betrekkingen en een goede COVID crisisaanpak, zo geven voorstanders van Biden aan. Maar wat voor een impact heeft het verkiezen van Biden op de Amerikaanse belastingaangifte volgens American Overseas?
Verder lezen...

Amerikaanse ambassades worstelen met recordaantal Amerikanen dat hun staatsburgerschap opgeeft

5 nov 2020 Kennis Amerikanen die in het buitenland wonen, staan massaal in de rij om afstand te doen van hun staatsburgerschap maar worden vanwege de COVID-regelgeving bij hun lokale ambassades geweigerd, zo blijkt uit onderzoek van belastingspecialisten van Americans Overseas.
Verder lezen...

Ernstige problemen bij de bank voor Nederlandse burgers met ook de Amerikaanse nationaliteit of een Greencard

22 okt 2020 Kennis “Letterlijk een nachtmerrie die me al 2 jaar lang een slapeloze nacht per week kost,” zegt een van de duizenden getroffenen in het Zwartboek dat Helma Lodders (VVD) op 19 oktober 2020 in ontvangst nam van belangenorganisatie Americans Overseas.
Verder lezen...

Per 1 juli 2021 vervallen de drempelbedragen voor afstandsverkopen binnen EU

25 sep 2020 Kennis Levert u goederen aan consumenten in andere EU-landen, bijvoorbeeld via een webshop? Dan is voor de btw sprake van zogenoemde afstandsverkopen binnen de EU. Per 1 juli 2021 wijzigen de btw-regels voor afstandsverkopen binnen de EU. Daardoor bent u eerder btw verschuldigd in het EU-land van aankomst van de goederen en is het belangrijk om uw administratie hierop aan te passen. Lees verder over de nieuwe btw-regeling voor afstandsverkopen binnen de EU.
Verder lezen...

Nederlandse bedrijven met greencard houders lopen risico op Amerikaanse sancties

3 sep 2020 Kennis 15 augustus 2020 verscheen er een artikel in Het Financieele Dagblad waarin wordt gesteld dat de Volksbank aan onnodige risico’s zou worden blootgesteld omdat haar nieuwe ceo wilde vasthouden aan zijn greencard.
Verder lezen...

Nieuwe ceo Volksbank hield vast aan Greencard ondanks risico’s Amerikaanse belastingwetgeving

24 aug 2020 Kennis De nieuwe topman van de Volksbank, Martijn Gribnau, wilde na zijn aanstelling vasthouden aan zijn Greencard, ook al zou dit de staatsbank blootstellen aan grote risico’s. De bank komt hierdoor namelijk onder de strenge Amerikaanse sanctie- en belastingwetgeving. Dit melden ook het FD en de Telegraaf in augustus 2020.
Verder lezen...

Banken bevriezen rekeningen Nederlanders als gevolg van Amerikaanse belastingwet

7 jul 2020 Kennis Nederlandse banken bevriezen rekeningen, hypotheken, beleggingen en zeggen bancaire diensten op van Nederlanders als gevolg van de Amerikaanse belastingwet. Velen hebben geen Amerikaans fiscaal nummer, zodat dat alsnog moet worden aangevraagd om blokkades op te kunnen heffen.
Verder lezen...

Belastingroute via Malta passé?

3 jul 2020 Jurisprudentie Het is geen geheim dat het (vennootschapsbelasting)tarief in Nederland hoger ligt dan in Malta. Conform het verdrag Nederland-Malta is de staat waar de werkelijke leiding van het bedrijf is gelegen bevoegd tot heffen. Belastingplichtigen zullen daarom zoveel mogelijk willen verdedigen dat belangrijke bestuursbesluiten in Malta zijn genomen en niet in Nederland. Zo ook in de zaak die in juni 2020 speelde voor Gerechtshof Den Haag. Alleen liep dat voor de belastingplichtige niet goed af.
Verder lezen...

Er is eerder sprake van Amerikaanse belastingplicht dan u denkt

22 jun 2020 Kennis U bent mogelijk niet gespecialiseerd in het Amerikaanse belastingrecht, maar Nederlandse cliënten in uw praktijk zijn wel (mogelijk) belastingplichtig in Amerika. U kunt gratis een informatiebrief downloaden en uw betreffende cliënten hierover goed informeren.
Verder lezen...

Bent u US PERSON zonder dat u het wist?

22 jun 2020 Kennis Stel, u bent Nederlander, woont en werkt in Nederland, maar bent in Amerika geboren of heeft een Amerikaanse ouder! Dit maakt u een US PERSON. Het gevolg hiervan is dat u naar alle waarschijnlijkheid belastingverplichtingen in Amerika heeft.
Verder lezen...
Getoond 1 tot 20 van 69. Er zijn meer pagina's.
Fiscaalconsult

Fiscaalconsult is het kenniscentrum en online adviesplatform voor financiële of juridische dienstverleners, als ook controllers van ondernemingen die op zoek zijn naar fiscale expertise.

Fiscaalconsult
Kanaalpark 157
2321 JW Leiden

Volg ons op

 
Fiscaal nieuws ontvangen?

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsbrief per week.

Controleer nu uw mailbox

U ontvangt een bericht met instructies om uw e-mailadres te bevestigen.

Fiscaalconsult © 2022. Fiscaalconsult is een onderdeel van Opgenoort Holding BV. Alle rechten voorbehouden. Privacybeleid en disclaimer

Calabi
1
0
1