Fiscaalconsult Fiscaal Consult

Auto verkopen? Houd het overschrijven zelf in de hand!

Voorkom zo hoge belastingaanslagen

 

Wie zorgt voor de overschrijving van het kenteken?

Bij verkoop van een auto is het vaak de nieuwe eigenaar die zorgt voor de overschrijving van het kenteken. Het is dan echter nooit helemaal zeker wanneer en of de koper die overschrijving ook daadwerkelijk doet. Als verkoper loopt u dan risico!

Uitspraak Hoge Raad: verkoper blijft verantwoordelijk voor belastingaanslagen tot het moment van overschrijving

Wanneer de nieuwe eigenaar geen motorrijtuigenbelasting betaalt, of met een geschorste auto de weg op gaat, draait u op voor de - soms heel forse - belastingaanslagen, ook al heeft u aantoonbaar geen schuld. In een recente uitspraak van de Hoge Raad van 22 december 2017 (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:HR:2017:3242) ging de oud-eigenaar voor een kleine duizend euro het schip in.

Voorkom risico en zorg als verkoper zelf voor de overschrijving!

Zorg dus dat u de overschrijving in het kentekenregister zelf in de hand houdt. Is de koper een professionele autodealer, dan valt het risico wel mee. Deze zal u in de regel binnen vijf minuten het bewijs van overschrijving overhandigen. Bij andere kopers is het verstandig om zelf voor de overschrijving te zorgen. U kunt dit gemakkelijk doen bij een postkantoor of ander servicepunt en het scheelt u veel nare verrassingen achteraf.

Neem gerust vrijblijvend contact met mij op als u vragen heeft.

Heleen Elbert

Elbert Fiscaal

Elbert Fiscaal

mr. Heleen Elbert

0548 743000

NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
{{countbasket}}