Fiscaalconsult Fiscaal Consult

Heeft u de vererving van de oudedagsverplichting goed geregeld?

Vererving aan partner is niet vanzelfsprekend

 

Oudedagsverplichting vererft niet automatisch aan partner

Veel DGA’s hebben ervoor gekozen om hun pensioen in eigen beheer om te zetten in een ODV. Deze ODV is een oudedagsvoorziening, maar is daarnaast ook een nabestaandenvoorziening. In de meeste gevallen is het wenselijk dat de ODV na het overlijden van de DGA toekomt aan diens partner. De ODV komt door vererving echter niet automatisch toe aan de partner van de DGA.

Geen wettelijke verdeling? Regel dan de vererving van de oudedagsverplichting testamentair!

Wanneer de wettelijke verdeling niet van toepassing is en er zijn meerdere erfgenamen, dan zal de vererving van de ODV testamentair moeten worden geregeld, om deze volledig toe te laten komen aan de partner. Zowel de staatsecretaris als het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst zijn hierin heel stellig. Dit betekent kort gezegd dat een DGA die buiten de wettelijke verdeling om zijn ODV wil laten vererven aan zijn partner, dit in het testament moet opnemen.

Voorkom beperking recht op ODV voor partner en fiscaal nadeel

Wordt een dergelijke bepaling niet opgenomen in het testament, dan bestaat de kans dat de partner geen of slechts gedeeltelijk recht heeft op de ODV en/of dat in strijd met de wettelijke voorwaarden wordt gehandeld waardoor de ODV ineens tot uitkering komt met alle fiscale gevolgen van dien

Wanneer u uw pensioen in eigen beheer hebt omgezet in een ODV, dan is het dus van groot belang dat u de gevolgen bij vererving goed hebt geregeld.

Overweegt u of heeft u inmiddels het pensioen in eigen beheer omgezet in een ODV? Zorg dan dat de vererving daarvan aan de partner goed is geregeld.

Neem vrijblijvend contact met mij op, indien u hierover van gedachten wilt wisselen.

Martijn van der Kroon

C&B More

C&B More

mr. drs. Martijn van der Kroon


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
{{countbasket}}