Fiscaalconsult Fiscaal Consult

BTW en internationaal personenvervoer

BTW-verplichtingen in meerdere landen

 

Waar is de plaats van dienst?

Voor de BTW is van belang waar de plaats van dienst is, omdat in dat land de BTW is verschuldigd. De plaats van dienst bij het vervoer van personen is de plaats waar het vervoer feitelijk plaatsvindt. Dit geldt zowel voor de situatie waarin de afnemer over een BTW-nummer beschikt als de situatie waarin de afnemer geen BTW-nummer heeft, omdat hij bijvoorbeeld een particulier is. Het vervoer is daarbij belast in ieder EU-land, in de verhouding van de afgelegde afstanden.

Voorbeeld-berekening

Een ondernemer vervoert personen van Duitsland naar Amsterdam. De totale reisafstand bedraagt 250 kilometers. De afstand die in Duitsland tot de Nederlandse grens wordt afgelegd is 100 kilometer, en vervolgens wordt er in Nederland nog 150 kilometer gereden. De reiziger betaalt € 100 voor de reis. Omdat 2/5 deel van de kilometers in Duitsland worden afgelegd, en 3/5 van de kilometers in Nederland worden afgelegd, is € 40 belast in Duitsland met Duitse BTW en € 60 belast in Nederland met Nederlandse BTW.

Welk BTW-tarief geldt?

In Nederland gelden verlaagde BTW-tarieven voor het vervoer van personen. Zo is internationaal personenvervoer per zeeschip of vliegtuig in Nederland belast met het 0%-tarief. Het vervoer van personen per trein, bus, taxi, binnenschip en dergelijke vervoermiddelen is in Nederland belast met 6% BTW. Voor wat betreft de Nederlandse BTW die de ondernemer in Nederland in rekening krijgt gebracht, kan deze BTW worden teruggevraagd via de Nederlandse BTW aangifte.

BTW-registratie in meerdere landen verplicht!

De ondernemer die het internationale vervoer van personen verzorgt moet een nauwkeurige administratie bijhouden. Duidelijk moet blijken hoeveel kilometers per land zijn afgelegd, omdat in dat betreffende land BTW verschuldigd is. Er hoeft geen verschil te worden gemaakt tussen particuliere afnemers en afnemers met een BTW-nummer, omdat de BTW-gevolgen voor de dienstverrichter in beide gevallen gelijk zijn. Dit heeft tot gevolg dat de ondernemer zich in meerdere landen moet registreren voor de BTW en in die landen BTW-aangifte zal moeten doen.

Carola van Vilsteren

Van Vilsteren BTW advies

Van Vilsteren BTW advies

mr. Carola van Vilsteren


NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
{{countbasket}}