Fiscaalconsult Fiscaal Consult

Niet alleen dividendbelasting tast vestigingsklimaat aan voor buitenlandse bedrijven

Ook nieuwe bronbelastingen en beperking verliescompensatie spelen mee

 

Besluit kabinet tot niet afschaffen dividendbelasting

Het besluit van Unilever werd volgens CEO Paul Polman mede genomen vanwege de ophef die in Nederland ontstond over de afschaffing van de dividendbelasting, wat de Nederlandse schatkist naar schatting 2 miljard euro zou kosten. Dezelfde middag gaf minister-president Mark Rutte een persconferentie waarin hij aangaf dat het hele belastingplan voor ondernemingen ‘opnieuw door de zeef zal worden gehaald’. Als laatste nieuws kwam op 15 oktober 2018 naar buiten dat de dividendbelasting definitief niet zal worden afgeschaft.

Invoering nieuwe bronbelastingen op rente en royalty’s

Naast de mogelijke veranderingen inzake de dividendbelasting zullen ook andere bronbelastingen in de toekomst worden ingevoerd, aldus het Belastingplan 2019. Het gaat hierbij om de rente en royalty’s, waarvoor een wetsvoorstel ligt die per 2021 zou moeten ingaan. Er zal dan een bronbelasting worden geheven over rente- en royaltybetalingen naar zogenaamde low tax jurisdicties.

Beperking verliescompensatie

Bovenop dit geweld omtrent de bronbelastingen is het plan ook om de voorwaartse verliesverrekeningstermijn voor Nederlandse entiteiten te verlagen van 9 naar 6 jaar in 2019.

Vestigingsklimaat Nederland wordt verder aangetast

Het lijkt er dus op dat het gesteggel over het vestigingsklimaat en het aantrekken van buitenlandse bedrijven, zeker met het oog op de Brexit, meer dan alleen wordt aantast dan door de dividendbelasting. Unilever en andere internationale bedrijven beseffen dat ook, maar distantiëren zich thans liever in de politieke discussie hierover.

Steef Huibregtse


drs. Steef Huibregtse