Fiscaalconsult Fiscaal Consult

Amerikaanse ambassades worstelen met recordaantal Amerikanen dat hun staatsburgerschap opgeeft

 

Bevindingen van American Overseas

Uit onderzoek van American Overseas blijkt het volgende:

  • 5.797 Amerikanen (met dubbele nationaliteit) gaven hun Amerikaans staatsburgerschap op in de eerste 6 maanden van 2020/ 806 Amerikanen gaven hun Amerikaans staatsburgerschap op in de afgelopen 3 maanden.
  • Uit gegevens van het Amerikaanse federale register blijkt dat het aantal opzeggingen in het derde kwartaal met 72% is gedaald. In dit register wordt elk kwartaal een openbare lijst gepubliceerd waarin iedereen genoteerd staat die zijn staatsburgerschap op heeft gezegd.
  • De wachttijd bij ambassades is gestegen van 2 weken naar 1 jaar.
  • Amerikanen die in het buitenland wonen, lijken wanhopig afstand te doen, aangezien banken buiten de VS hun rekeningen sluiten, hypotheken beëindigen en pensioenen blokkeren.

Banken ontdoen zich van Amerikaanse cliënten

Een wet genaamd FATCA dwingt banken buiten de VS om alle Amerikaanse rekeninghouders (ook degenen die nooit in de VS hebben gewoond) te rapporteren onder dreiging van astronomische boetes. Banken geven er de voorkeur aan zich van deze klanten te ontdoen omdat ze een aansprakelijkheid vormen.

Specialisten van Americans Overseas zijn overspoeld met berichten over mensen die hun dagelijkse boodschappen niet konden betalen of hun hypotheek niet konden voortzetten. Veel Amerikanen (met dubbele nationaliteit) die buiten de VS wonen, worden daarom gedwongen hun Amerikaanse staatsburgerschap op te geven en een CLN (Certificate of Loss of Nationality) aan hun bank te verstrekken om hun bankdiensten te behouden.
 

Afstand doen van Amerikaans staatsburgerschap is duur en moeilijk

Amerikaanse burgers die afstand willen doen, moeten een overheidsbijdrage van $ 2.350 betalen om afstand te doen van hun staatsburgerschap, en degenen die in het buitenland zijn gevestigd, moeten dit persoonlijk doen in de Amerikaanse ambassade in hun land van verblijf.

Helaas blijven de deuren van consulaten en ambassades vanwege de (lokale) COVID-regelgeving voor de meeste opzeggingen gesloten.


Rapporteringsplicht banken van Amerikanen met rekeningen buiten de VS

Er is een groeiende trend dat Amerikaanse staatsburgers expatriëren nu banken hun inspanningen opvoeren om Amerikaanse klanten op te sporen en af te stoten. Dit wordt veroorzaakt door de snel naderende deadlines die de VS hebben vastgesteld voor buitenlandse banken om Amerikanen met rekeningen buiten de VS te rapporteren.

"Een wet die bedoeld is om belastingontduikers in de VS te betrappen, sleept nu onschuldige (toevallige) Amerikanen die buiten de VS wonen naar beneden. De lobby-inspanningen van de EU hebben tot dusverre niet geleid tot enige beleidswijziging door de VS", zegt Daan Durlacher, eigenaar van Overseas.


Aangifte- en rapporteringsplicht Amerikanen

De zware en kostbare belastingaangifte verplichtingen spelen een grote rol. Mensen met een Amerikaans staatsburgerschap of een Greencard moeten elk jaar hun belastingaangifte doen, ongeacht waar ze ook ter wereld wonen. Ze moeten ook elke bankrekening rapporteren, wat voor velen opdringerig aanvoelt.

De Amerikaanse belastingformulieren zijn complex en het is kostbaar om fouten te corrigeren met de IRS. Het voordeel is de CARES-act cheque die alle Amerikanen krijgen: $ 1.200 en $ 500 voor kinderen. Deze is inwisselbaar tot juni 2021, wanneer de deadline voor de retourzending voor 2020 verstrijkt.

Heeft u vragen hierover, neem dan contact met mij op.

Michael Littaur


mr. Michael Littaur


{{countbasket}}